nedjelja, 15. svibnja 2016.

"I Pavao VI. je zaplakao"


Novi red mise – uz mnogobrojne promjene u liturgijskom kalendaru – ušao je u primjenu s prvom nedjeljom Došašća 1969. U ponedjeljak nakon nedjelje Pedesetnice 1970. godine, papa Pavao VI. iznenadio se kad ga je prije jutarnje Mise dočekalo zeleno liturgijsko ruho. Kad je zapitao o nezamislivom zelenom ruhu, rečeno mu je da je sad Vrijeme kroz godinu. Papa je odgovorio „Sad je Duhovska Osmina“. Uslijedio je odgovor da je Duhovska Osmina ukinuta s novim kalendarom. „Tko je to učinio?“ upitao je Papa. „Vi, vaša Svetosti“. I Pavao VI. je zaplakao.

Izvor: Father Z's blog

Broj komentara: 8:

 1. A zatim je Papa igrajući se Boga rekao : Evo sve činim novo .( Novi misal , novi časoslov , novi katekizam, novi obred , novi oltar ovaj stol , nove crkve , ... novi grijeh.) I svaki novi papa nadodavao je nešto SVOJE NOVO . Ostavljajući staro i uvodeći svoje novo rekli su u stvari Bogu da je star i da idu dalje od onog nauka koji nam je ostavio. Ugrađivali su i dograđivali pamet ljudsku , svjetsku i đavolsku , umjesto da su surađivali sa Duhom Svetim i tumačili postojeći nauk. I onda se Pavao šesti začudio kad je ugledao ono jutro novo zeleno ruho. A nikoga nije bilo da mu veli - car je gol.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Administrator je uklonio komentar.

   Izbriši
  2. Izbrisao sam dadin komentar zbog nepristojnosti. Ako se ne slažete s Robelarom to se može na puno ljepši način izreći.

   Izbriši
 2. Rezultat "obnove" u je nova statistika - prazni hramovi, prazni samostani, prazna sjemeništa. Za to vrijeme, tradicionalne zajednice neprestano rastu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Zašto ovaj "Robelar" komentira gdje god stigne na ovakvim blogovima?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Rolf , ja sam ti opterečen nekim stvarima pa na taj naćin kratim vrijeme. Ne moraš sve što napišem držati ispravnim ni zdravo za gotovo. Oprosti ako sam te uvrijedio.
   Robelar

   Izbriši
 4. "U ponedjeljak nakon nedjelje Pedesetnice"
  Mislite nakon nedjelje Duhova, jer Pedesetnica je nedjelja prije korizme.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Radi se o Novus ordu u kojem je ime nedjelje Duhova "Nedjelja pedesetnice - Duhovi" (prema Dj 2,1), a Pedesetnica prije korizme je kao i Duhovska osmina izbačena u novom kalendaru.

   Izbriši

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.