utorak, 15. rujna 2015.

Na Sinodu će ipak biskup Škvorčević

Prije 6 mjeseci na službenim stranicama Vatikana objavljeno je kako će hrvatski predstavnik na predstojećoj redovitoj Sinodi o obitelji biti krčki biskup u miru, mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj i život, a za zamjenika mu je određen požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Vjerujem da je većina upoznata sa zdravstvenim stanjem umirovljenoga krčkog biskupa, koji je početkom svibnja prilikom posjeta SAD-u doživio dva moždana udara, zbog čega se moglo pretpostaviti kako on ipak neće ići na Sinodu. Danas je ta vijest potvrđena, opet iz Vatikana. Objavljen je konačni popis sudionika Sinode, a kao predstavnik Hrvatske naveden je požeški biskup Škovorčević.

Već sam pisao o strogoj šutnji hrvatskih biskupa, koji se praktički ne dotiču Sinode i problema koji se u vezi s njom javljaju, a HBK nije službeno davala nikakvih priopćenja o stavu hrvatskih biskupa o tim pitanjima, za razliku od primjerice poljskih biskupa koji su javno osudili "Kasperov prijedlog". 

Biskupa Škvorčevića jako slabo poznajem, ali iz medija se može doznati kako je spremno prihvatio važne naglaske trenutnog pontifikata: slavi mise u zatvorima , proglasio je dan molitve i pomoći migrantima, a jedan je od najotvorenijih hrvatskih biskupa po pitanju ekumenizma i međureligijskog dijaloga [1, 2, 3, 4]. Valja spomenuti i da je prije nekoliko godina, prilikom rasprave o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji koji se protivi nauku Crkve, javno govorio protiv njega, a na blagdan Gospe od suza ove godine u propovijedi se dotaknuo i zla pobačaja.

Teško je odrediti kako će biskup Škvorčević nastupiti na Sinodi. Uostalom, nema baš niti jedne naznake o tome kako bilo koji od hrvatskih biskupa razmišlja o poprilično važnim temama za Crkvu danas, s obzirom na trenutnu situaciju, a o kojima se u svim medijima, pa čak i na domaćim katoličkim portalima već mjesecima raspravlja. Kako tumačiti tu upornu šutnju? Zašto našim biskupima nije problem govoriti o pozdravu "za dom spremni", a šute o mogućoj katastrofi koja prijeti Crkvi? Nažalost, kako stvari trenutno stoje, sumnjam da ćemo ikada dobiti odgovor.

Treba napomenuti kako među 40tak sudionika Sinode koje je osobno odabrao papa Franjo ima mnoštvo onih koji javno podržavaju promjene u disciplini, pa čak i potpunu promjenu Crkvenog nauka o nekim pitanjima, među kojima su kardinal Kasper, nadbiskup Chicaga B. Cupich, argentinski nadbiskup V. Fernandez, kardinal Dew s Novog Zelanda itd.
Među asistentima i tajnicima su još dvojica hrvatskih svećenika: don Zvonimir Seršić i vlč. Zvonko Brezovski.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.