ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

Kardinal Pell u Zagrebu

Kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice predvodit će misu u zagrebačkoj katedrali povodom proslave blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, 31.5. o.g. s početkom u 19h. Nakon mise uslijedit će već tradicionalna procesija sa slikom Majke Božje od katedrale do Kamenitih vrata.


 
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uveo je lijepu tradiciju da na spomenuti blagdan svake godine misu predslavi jedan od kardinala Svete rimske Crkve. Ove godine dolazi "zvučno" ime. Kardinal Pell javnosti je poznat kao "papin ministar financija" koji je u Vatikan došao sa jednim ciljem: dovesti u red tzv. Vatikansku banku i vatikanske financije. Kako se čini, za sada mu to dobro ide, te uživa puno povjerenje pape Franje. Kardinal Pell poznat je i po svojim konzervativnim (neki kažu i tradicionalnim) stavovima. Tako je navodno upravo on započeo "pobunu" protiv manipulacija kardinala Baldisserija na prošlogodišnjoj biskupskoj sinodi. On je i jedan od svega desetak kardinala elektora koji je javno slavio tradicionalnu misu.

Dvije su zanimljive stvari vezane uz ovo "gostovanje". Prvo je, vezano uz nadolazeću sinodu, pitanje znači li to da se kardinal Bozanić "svrstava u konzervativni kamp"? Naime, javno je poznato da je kardinal Pell jedan od najjačih glasova u obrani tradicionalnog nauka u pitanju pričesti za razvedene i civilno ponovno vjenčane. Zbog toga su mu pokušali i podmetnuti neke afere o navodnom rasipništvu koje su vrlo brzo prokazane.

Druga zanimljiva stvar je dugogodišnja povezanost između dvojice kardinala, Bozanića i Pella. Pell je, kako je gore napisano, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja, a kardinal Bozanić prošlog je ljeta imenovan u nadzorni odbor vatikanske banke (IOR). Druga poveznica je konzistorij 21.10.2003. kad su obojica imenovana kardinalima od strane Ivana Pavla II. Stoga su na posljednje dvije konklave Bozanić i Pell polagali prisegu o tajnosti jedan za drugim. Dakle, jasno je da se kardinali poznaju već dugo vremena. Kardinal Pell bio je početkom tisućljeća, još kao nadbiskup Melbournea u posjeti Hrvatskoj i BiH. Nadbiskupom Sydneyja imenovan je 2001., a u Australiji je imao mnogo kontakata s Hrvatima, koji tamo imaju brojne emigrantske zajednice, ali i župe.
kardinali Bozanić, Pell i blagopokojni George
na balkonu bazilike sv. Petra, nakon izbora Benedikta XVI., 19.4.2005.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.