utorak, 14. travnja 2015.

Zasjedanje HBK - što će reći biskupi?

Danas je u Zagrebu započelo proljetno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, na kojem će glavna tema biti obitelj, s obzirom na predstojeći Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji i na redovitu sinodu o obitelji u listopadu u Vatikanu, na kojoj će Hrvatsku predstavljati mons. Valter Župan, umirovljeni biskup krčki, o čemu sam već pisao.

Na početku zasjedanja pozdravni govor održao je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Govor možete u cijelosti pročitati ovdje.

Iz govora izdvajam (uz moje naglaske):

Ovo naše proljetno, jubilarno pedeseto zasjedanje odvija se neposredno pred Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u marijanskom svetištu na Trsatu, u nedjelju, 19. travnja 2015. s temom: ''Obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske''. Naslov je odabran povodom dvadeset obljetnice enciklike ''Evanđelje života'' koju je objavio sveti Ivan Pavao II. na svetkovinu Gospodnjeg navještenja, 25. ožujka 1995. Budući da se ovo zasjedanje odvija između dviju sinoda o obitelji, one izvanredne koja je održana u listopadu prošle godine i redovite koja će se održati u listopadu ove godine, i mi ćemo na ovom susretu dosta vremena posvetiti toj važnoj i uvijek suvremenoj temi.
(...) 
Crkva, dakle, daje podršku, nudi objašnjenje i evanđeosko rasvjetljenje svima koji traže istinu o braku i obitelji. Uvijek sa sviješću službe i odgovornosti koju je primila od Gospodina, u brizi za sudbinu sva­kog čovjeka i svake pojedine obitelji. Na taj način ona želi zajamčiti njezinu punu životnost, njezino ljudsko i kršćansko promaknuće, pa tako doprinijeti obnovi društva i Božjega naroda. 
(...)
U tom vidu saslušat ćemo izvješće mons. Valtera Župana, umirovljenog krčkog biskupa koji punih 17 godina predsjeda Vijeću HBK za obitelj i život. On je naš izabrani delegat na redovitoj skupštini biskupa u Vatikanu, u listopadu ove godine, pa će nas izvijestiti o predstojećoj sinodi biskupa, o pastoralu obitelji u kontekstu evangelizacije.  
 (...)
Budući da je ''priprava mladih za brak i obiteljski život danas nužnija nego ikada prije'' (OZ 66), čut ćemo i razgovarati o tomu kako se to može i treba ostvarivati, posebice gledom na onu daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i na posliježenidbeni pastoral.
Željno iščekujem četvrtak i tiskovnu konferenciju na kojoj će se objaviti o čemu su i kako razgovarali naši biskupi. Nadam se da će razbiti šutnju i jasno se odrediti o nekim pitanjima o kojima Crkva u svijetu bruji već mjesecima, a koja su kod nas do sada potpuno ignorirana, iako se radi o samoj srži Crkvenog nauka o braku i obitelji.

Podržimo molitvom naše biskupe u njihovom radu:
Svemogući, vječni Bože, Ti si za upravljanje Svojom svetom Crkvom i jedinstvo vjere iznad nas postavio biskupe kao nasljednike apostola, kao čuvare i zaštitnike duša.
Izlij nad njih, usrdno Te molimo, puninu milosti, dovoljno djelotvornu da se sve više pokažu dobrim pastirima i da plodonosno rade na tvoju proslavu i na naše spasenje.
Da svojom riječju i osobito svojim primjerom savršeno izvršavaju sve dužnosti koje su im naložene.
Da kršćansku vjeru čuvaju čistom od svake zablude.Da mi pod njihovim sretnim vodstvom sve vrijeme možemo živjeti u pobožnosti, miru i kršćanskoj ljubavi. Amen.“
sveti Petar Kanizije


 

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.