subota, 28. ožujka 2015.

Šutnja (ni)je zlato

Sudeći po ovoj vijesti sa službene vatikanske stranice hrvatski biskupi za svog su predstavnika na predstojećoj sinodi o obitelji izabrali krčkog biskupa u miru Valtera Župana, a za njegovog zamjenika požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

Zanimljivo je ovo iz nekoliko razloga.

Prvi je što za to malo tko zna. Po običaju, službena stranica HBK se jako rijetko i sporo ažurira, tako da na njoj još nema nikakvih vijesti. Prema gornjoj vatikanskoj obavijesti, papa Franjo potvrdio je ovaj izbor još 17.3., informacija je objavljena na vatikanskim stranicama 25.3., a u Hrvatskoj se ja mogu pohvaliti "ekskluzivom". Mogu samo nagađati zašto se ova poprilično bitna informacija ne objavljuje, ali to je valjda u skladu s dosadašnjom praksom hrvatskih biskupa da ignoriraju bitne teme za sveopću Crkvu i da se bave samo lokalnim stvarima. Do sad nisam čuo da se ijedan biskup iz Hrvatske jasno odredio o tzv. "Kasperovom prijedlogu", kao i o drugim spornim pitanjima sa sinode. Nekoliko šturih priopćenja [1, 2, 3] ne znače puno, a mnoge vjernike zanima što misle naši biskupi, kako su odgovorili na Papinu anketu, kako je kardinal Bozanić glasovao na sinodi, koji će stav zauzeti predstavnik na redovnoj sinodi itd. Ali, za sada samo tišina.

Sjećam se jedne prigode kad je zagrebački nadbiskup potvrdio učenje o uskrati pričesti razvedenima i ponovno vjenčanima. Radi se o jednoj od "kateheza utorkom", koju možete pogledati ovdje. (o pričesti za razvedene i ponovno civilno vjenčane na cca. 27:10) Važno je i da je ta kateheza održana poslije konzistorija na kojem je Kasper iznio svoj prijedlog, a na kojem je kardinal Bozanić sudjelovao.

Druga zanimljivost je sam biskup Župan, predstavnik hrvatskih biskupa. Koliko znam, na svim sinodama (ili barem na većini) proteklih godina, uključujući i onu prošlogodišnju, HBK je predstavljao kardinal Bozanić. Odabir biskupa Župana vjerojatno leži u tome što je on predsjednik Vijeća HBK za obitelj i život pa je logično i da bude poslanik na sinodi o obitelji. Biskup Župan inače je u medijima poznat kao "jedan od najdesnijih", a vjerojatno spada i među one Milanovićeve "militantne biskupe". Posebno se istaknuo u javnosti prilikom posjeta pape Benedikta XVI. kada je u svom govoru na hipodromu, upravo u svojstvu predsjednika Vijeća za obitelj i život, zatražio zakonsku zabranu pobačaja.

Govorkalo se kako su hrvatski biskupi uglavnom protiv Kasperova prijedloga, ali se ipak ne očituju javno. Nadam se kako će to ipak uskoro učiniti, recimo na Nacionalnom susretu katoličkih obitelji na Trsatu, ali još i više u listopadu na sinodi. U ovom slučaju, kao i nikada kada treba biti na braniku istine, šutnja nije zlato!

Već sam jednom prigodom pisao o hrvatskim biskupima u kontekstu sinode, možete pogledati ovdje.

Kako bilo, molimo se za naše biskupe, potičimo ih, poput laika, ali i klerika u drugim zemljama, da jasno i glasno potvrde nauk Krista i njegove Crkve. Ne bojmo se osude ovoga svijeta, nego budimo ustrajni u svojoj borbi za Istinu i Vječnost.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.