subota, 2. kolovoza 2014.

Upute kongregacije za bogoštovlje o pravilnom pružanju znaka mira

Nakon devet godina proučavanja i razmatranja, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata poslala je kružno pismo svim biskupima svijeta o tome da će znak mira ostati u kanonu mise na istom mjestu kao i do sada, javlja Catholic News Service.

Kongregacija javlja da "ukoliko se predviđa da se pružanje znaka mira neće odviti prikladno, može se ispustiti. Ali kad se odvija, pružanje znaka mira mora biti činjeno s poštovanjem i dostojanstveno jer to nije liturgijski oblik pozdrava "dobro jutro" nego svjedočenje kršćanskog uvjerenja da je pravi mir dar Kristove smrti i uskrsnuća."

Pismo je odobrio papa Franjo, a za sada je objavljeno samo na španjolskom jeziku na web stranici Španjolske biskupske konferencije.


 

Ovdje donosim slobodni prijevod vijesti s CNS-a, budući da pismo nije dostupno u potpunosti na engleskom ili hrvatskom, već samo u dijelovima u toj vijesti:

2005 godine, članovi Biskupske sinode o Euharistiji zaprimili su službeni upit treba li znak mira biti premješten na neki drugi, prikladniji dio Mise, na primjer nakon molitve vjernih, a prije prinosa darova.

Kardinal Llovera, prefekt, i nadbiskup Roche, tajnik rekli su kako je papa Benedikt XVI. zatražio da kongregacija razmotri to pitanje, a 2008. je poslan upit biskupima svijeta.

Nakon daljnjeg razmatranja, zaključeno je da je prikladno da znak mira ostane na tradicionalnom mjestu i Rimskoj liturgiji te da se ne rade strukturne promjene Misala.

Međutim, to ne isključuje potrebu za novim naporima da se objasni važnost znaka mira kako bi ga vjernici mogli razumjeti i u njemu ispravno sudjelovati.

Kongregacija je pitala biskupe da vide je li vrijeme da se nađe "prikladnija gesta" koja bi zamijenila "poznatu svjetovnu gestu pozdravljanja" (tj. rukovanje).

Kongregacija navodi da biskupi trebaju učiniti SVE ŠTO JE POTREBNO da se izbjegnu "zlostavljanja" poput ovih:

- uvođenje "pjesme za mir" što je nepostojeće u Rimskom obredu

- kretanje vjernika s njihovih mjesta kako bi s drugima razmijenili znak mira

- odlazak svećenika od oltara kako bi pružio znak mira vjernicima

- korištenje znaka mira na Božić, Uskrs, na krštenjima, vjenčanjima, ređenjima i pogrebima kako bi se izrazila čestitka ili sućut.
Krist je naš mir, božanski mir, najavljen od proroka i anđela, donesen u svijet Njegovim pashalnim misterijem. Taj mir Uskrsloga je zazvan, propovijedan i širen slavljenjem sv. Mise, kad obična ljudska gesta biva uzdignuta u domenu svetoga.

Pismo dalje navodi da se u nekim katoličkim liturgijskim tradicijama pružanje znaka mira odvija kao odgovor Isusovoj pobudnici (Mt 5: 23-24). Ali u Latinskom obredu znak mira dolazi nakon pretvorbe jer se odnosi na "pashalni poljubac" uskrslog Krista prisutnog na oltaru. Dolazi neposredno prije lomljenja kruha tijekom kojeg molimo Janje Božje da nam da svoj mir".

Kraj pisma

 

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ovo pismo imati utjecaja na sv. Mise u Hrvatskoj, s obzirom da redovito imam priliku vidjeti sve one gore pobrojane "abuzuse". No, pitanje i koliko ovakve sitne promjene mogu utjecati na opću situaciju s nepoštovanjem i zlostavljanjem svetoga u Misi.


Nema komentara:

Objavi komentar

Ako komentirate anonimno, molim vas da stavite neko ime ili nadimak u potpis da bi se mogli razlikovati različiti korisnici.